Tag bilen på ferie, og vær god ved Jorden
En undersøgelse foretaget i december 2018 af Dansk Flyprisindeks, der er ejet af prissammenligningssiden Travelmarket.dk, viste, at flybilletpriserne på europæiske og interkontinentale flyvninger er styrtdykket siden 2012. Afhængig af hvor man rejser fra, og hvor man rejser til er priserne på en flybillet faldet med 20-33 pct. Fedt – eller hvad?
Flytrafik er yderst belastende for klimaet. Eksperter anslår, at flytrafikken alene står for 5 pct. af den samlede CO2-udledelse på verdensplan.
Måske vil det stadig være en nyhed for nogle, men den beregnede CO2-udledningen pr. person er langt mindre for rejsende i bil end rejsende i fly. Og det er generelt sådan, at miljøbelastningen pr. person stiger eksplosivt, des kortere flyveturen er.
Kaster man et blik på hotel- og rejsesøgemaskinen Momondos opgørelse over de 10 mest populære rejsedestinationer blandt danskerne i 2018, kan man se at 6 af dem ligger i Europa. Med andre ord: inden for kørselsafstand.
Er man netop en af de mange danskere, som ynder at nyde sommeren under den Sydeuropæiske sol år efter år, vil en rejse i bil give klimakredit på kontoen.
I sommeren 2018 beregnede Danmarks grønne tænketank, CONCITO, CO2-aftrykket ved forskellige rejseformer for Danmarks Naturfredningsforening. Resultaterne taler deres eget sprog:
Tager en familie på fire til Rom og hjem igen med fly – en afstand på ca. 2.000 km hver vej – vil de til sammen have udledt 3.200 kg CO2-gas.
Kører familien på fire derimod sydpå i sin bil, kan de reducere deres samlede aftryk med næsten 80 pct! På en bilferie til Barcelona – en tur der også er ca. 2.000 hver vej – udleder de 660 kg CO2-gas.
Så gør som 1,2 mio. andre danskere hvert år: Tag bilen på ferie.
Er det dyrere at køre end at flyve?
Måske. Nogle gange. Det er svært at svare entydigt på, fordi der er mange faktorer, som spiller ind. Er man én eller fire i bilen? Skal man til Berlin eller Barcelona? Kører man i en gammel benzinbil eller en ny dieseldyt? Rejser man væk i højsæsonen, hvor flypriserne får et gedigent nøk op ad? Indlogerer man sig på hostel eller Hilton undervejs?
Meget har betydning for den totale pris på rejsetransporten, og derfor får man forskellige svar alt efter, hvem man spørger, og hvordan man udregner omkostningerne.
Tidligere har Spar Nord i samarbejde med Bilbasen været klare i mælet, når de har præsenteret deres regnestykke: Det var dyrere at køre end at flyve. I dag har piben imidlertid fået en anden lyd, og i deres seneste beregning fra 2018 lød der ikke nogen klar dom. Ifølge beregninger gjort af FDM i 2016 kunne der godt være penge at spare på at tage bilen.
Det kan altså tyde på, at det ikke nødvendigvis er dyrere at køre på ferie, trods mange ellers har troet dette tidligere.
I bilen kan du f.eks. også pakke væsentligt mere bagage end på flyet uden at skulle betale ekstra kiloafgifter. Skulle du have samme mobilitet på en flyferie som på en bilferie, ville du i øvrigt skulle leje en bil på destinationen – en ekstra udgift man slipper for, når man kører hjemme fra i bilen.
I One2moves mange udlejningsforretninger landet over står velholdte køretøjer klar til at tage dig med på tur. Om du er på udkig efter mikrobil eller kassevogn, benzin eller diesel, så har vi det. Og fordi udlejningsforretningerne ejes og drives af autoværksteder, kan du være sikker på, at bilerne er serviceret af lokale fagfolk, der garanterer god stand og køreglæde hele vejen.
Kørsel i udlandet skal aftales med den enkelte udlejningsforretning, og ekstra kilometer kan tilkøbes billigt, inden turen i bil begynder. Nogle udlejningsforretninger tilbyder desuden biler med tagbokse, tagbøjler og lignende.
Andre gode grunde til at vælge bil frem for fly
Bagage
I flyet er der strenge regler for hånd- og indtjekningsbagages vægt, størrelse og dimensioner. Den slipper man for som bilist, og det er helt op til en selv, hvad og hvor meget man vil pakke. Dertil kan man sikre sig, at ens nye, dyre kulfiberski undslipper lufthavnearbejdernes hårdhændede bagagehåndtering og -pakning, samt at bagage ikke går tabt undervejs.
Rejsekomfort og køreglæde
Man tænker sjældent over det, når man sætter sig i en god stol. Man er derimod aldrig i tvivl, hvis man sætter sig i en dårlig stol.
Flysæder er kendt for deres elendighed. De notorisk stive, hårde, sammenklemte pladser, som ikke altid lader til at være tiltænkt personer med ben, har i årtier været et kendt omdrejningspunkt for vittigheder og et frygtet onde for rejsende.
I bilen bliver rejsen som en behagelig tur på business class. Med sæder, der kan indstilles, bliver de længere køreture komfortable, og man er fri for at føle sig mørbanket, når man ankommer til sin destination.
Lækre måltider
Flymad er – desværre – tit rædsomt. Det er en spiselig masse, der mætter, indtil man når frem og kan få sig et ordentligt måltid. Er man i bil, kan man få det, præcis som man vil have. Om så man er i humør til fast-food, fine dining eller noget midt imellem, tillader bilen den fuldstændige frihed til selv at vælge. Man kan også smøre en lækker madpakke hjemmefra - og til den kan man medbringe lige så meget væske, man ønsker.
Køer der ikke muher
Mange vælger at rejse i skolernes ferier. Det er forståeligt, men forfærdeligt. For når mange vil af sted på samme tid, skaber det unægtelig køer. Rejser man med fly vil man få "fornøjelsen" af lufthavnens mange, lange køer ved check-ins, diverse kontroller, boardinger, den frygtede kø ud af flyet ved ankomst, bagageudleveringer, bussen videre…
Køer forekommer naturligvis også i trafikken. Men i modsætning til de uomgængelige køer i lufthavnen, kan meget køtid undgås, hvis man planlægger sin rute, og sit afrejsetidspunkt – friheder man ikke har, når man tager flyet.
Oplevelser venter på vejene
Når man rejser i bil, begynder ferien lige fra man kører hjemmefra. Der findes guides og tjenester, der gør det let at planlægge sin rejse og opdage perler, man ikke anede eksisterede. Mangler man inspiration til ruten og stop under turen, kan man blandt andet tjekke Michelin Guidens hjemmeside, som giver overblik over mere end madoplevelser, og ViaMichelin til at se turen og potentielle stop på et kort.
Privatlivet længe leve
I bilen er du fri for grædende spædbørn, som ikke er dine egne. Du slipper for, at fremmede smider skoene og klipper negle i sædet ved siden af dig. Og du skal ikke finde dig i, at folk, du ikke kender, falder i søvn op ad din skulder eller ser film uden høretelefoner. Skulle nogen blive ramt af transportsyge undervejs, kan du holde ind og tage en pause, inden der bliver behov for at ørle i en pose.